„A co si myslíte, že bude toto?“ Studentka se zavázanýma očima lehce ucukla, když se jejich úst dotkla chladná, mokrá, kyselá zelenina. Chutná to jako okurka, a je to ….kyselá okurka, v době Chotků hojně pěstovaná v oblasti Svatého Mikuláše a Svaté Kateřiny. Takto probíhala jedna z aktivit v rámci projektu Kačina – pole, lesy, lán – hrabě Chotek, to byl pán. Výukového programu se ve středu 3.10. 2018 zúčastnili žáci prvních ročníků SZeŠ Čáslav pod vedením paní Lišofské Rosické. Připraveno bylo mnoho velmi poučných, poutavých a pěkných aktivit. Počínaje ochutnávkou pochutin vyrobených z tradičního ovoce či zeleniny pěstovaných v době Chotků, přes rozhovory o škůdcích a chorobách dřevin v parku Kačina s konkrétními reálnými ukázkami přímo v přírodě. Tradiční byliny sloužící k ochucování pokrmů mohli žáci zhlédnout ve zdejší bylinkové zahradě a v místním skleníku pak měli možnost vidět netradiční rostliny jako rýži, kakaovník či korkový dub.
„Protože zámek nebylo možné v zimě vytopit, sloužil pouze jako letní sídlo“ – lehce se nám zatočila hlava. Prostory zámku jsou impozantní, což jsme mohli vidět při prohlídce – další součásti výukového programu. Ovšem nevím, kdo z žáků by se chtěl stát byť na jednu noc pekařkou, která ve zdejší kuchyni přes noc pekla chléb, nebo zručným tesařem, jehož původní, originální ponk jsme mohli obdivovat. Vznešenou atmosféru rezidence doladila zvuková kulisa a animace koní procházejících z maštalí ven na nádvoří. I my jsme tudy prošli a mohli se tak alespoň na chvíli přenést do doby, kdy kyselá okurka ze Svaté Kateřiny či Svatého Mikuláše patřila na panský stůl.

 

autor článku: Mgr. Lada Plekker

Comments are closed.

Přehled rubrik
Vyhledat v SZeŠ
Meteorologická stanice
Meteorologcká stanice ČHMÚ v SZeŠ Čáslav
Institut vzdělávání – Praha
Institut vzdělávání - Česká zemědělská univerzita v Praze
Jídelní lístek
Jídelní lístek
Studium na vysoké škole